Bekkenfysiotherapie

Urine- of ontlastingsverlies tijdens sporten, je blaas of darm niet goed kunnen ledigen, pijn bij vrijen, een constant terugkerende blaasontsteking. Dit zijn een aantal voorbeelden van veel voorkomende bekkenklachten. Deze klachten kunnen van grote invloed zijn op uw dagelijks functioneren of u zelfs zodanig beperken dat u sommige activiteiten daarom niet meer uitvoert. De bekkenfysiotherapeut behandelt dagelijks mannen en vrouwen met deze of soortgelijke klachten.

Bekkenfysiotherapie richt zich op het voorkomen en behandelen van functiestoornissen en klachten binnen het gehele gebied van buik, bekken, bekkenbodem en lage rug bij (zwangere) vrouwen, mannen, en senioren. Om de complexe klachten rondom en in het bekken te mogen behandelen moet je een geregistreerd bekkenfysiotherapeut zijn.

Bekkenfysiotherapie kan helpen bij klachten die optreden wanneer de bekkenbodemspieren niet goed functioneren en/of niet goed samenwerken met de rug- en buikspieren.

Voorbeelden van klachten zijn verder:

Ongewild urineverlies
Overmatige aandrang tot plassen
Ongewild verlies van ontlasting of winden
Verzakkingen (prolapsklachten)
Pijn in de onderbuik, bij de geslachtsdelen of rondom de anus
Pijn bij de geslachtsgemeenschap
Lichamelijke problemen tijdens de zwangerschap of na de bevalling
Bekken- en/of onderrugpijn
Klachten na een operatie in de onderbuik
Zindelijkheidsklachten
Obstipatie


Het doel van bekkenfysiotherapie:

Het doel van de bekkenfysiotherapie is u d.m.v. voorlichting en oefening bewust te maken van uw lichaamsfuncties, in het bijzonder die van de functie van de bekkenbodemspieren in relatie tot uw klacht. De oefeningen die u aangeleerd krijgt worden voornamelijk uitgevoerd tijdens uw dagelijkse bezigheden. Op deze manier leert u zichzelf een ander patroon aan in het gebruik van uw bekkenbodem-, buik, rug-, bilspieren.

De behandeling:

Om tot dit doel te komen is er in de eerste plaats een uitgebreide intake nodig. Hierin worden alle facetten van de bekkenregio besproken en de klachten in kaart gebracht. Wanneer u bij de bekkenfysiotherapeut aan het juiste adres bent met uw klacht(en) zal er overgegaan worden tot het bekkenfysiotherapeutisch onderzoek. Dit onderzoek kan bestaan uit een bewegingsonderzoek van het bekken, de heupen en lage rug. Wanneer het een klacht van de bekkenbodem betreft zal er een inwendig onderzoek uitgevoerd worden. Alleen geregistreerd bekkenfysiotherapeuten zijn opgeleid om dit inwendige rectaal of vaginaal onderzoek te mogen verrichten. Het onderzoek kan ondersteund worden door o.a.  myofeedback onderzoek (EMG-meting) of een ballononderzoek. Hiermee kunnen we de bekkenbodemactiviteit of sensibiliteit meten, om zodoende de behandelmethode te onderbouwen en te evalueren.

Ilona van der Linden en Nina Schipper- Castrup werken bij van Tongeren Fysiotherapeuten als bekken-fysiotherapeut. Onze praktijk werkt volgens de richtlijnen van de Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en voor de bekkenfysiotherapie volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek én pre- en postpartum gezondheidzorg (NVFB).

Daarnaast werken wij afhankelijk van de problematiek van de patiënt nauw samen met huisartsen, urologen, gynaecologen, seksuologen, verloskundigen, internisten, kinderartsen, maag-darm-leverartsen, (gespecialiseerde) fysiotherapeuten en continentie-, proctologie-, oncologie- en IBS-verpleegkundigen. 

Vergoeding:

De vergoeding voor bekkenfysiotherapie is per zorgverzekeraar verschillend. Daarom adviseren wij u altijd om zelf contact op te nemen met uw verzekeraar en te informeren naar eventuele vergoeding vanuit uw polis. Komt u zonder verwijzing van de huisarts of specialist, dus middels ‘Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie’ (DTF), dan zal de bekkenfysiotherapeut eerst een screening doen om vast te stellen of je bij ons op de goede plek bent.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico. Uw bekkenfysiotherapeut van Tongeren Fysiotherapeuten is Sabine Schoenmaeckers-Bots.