Heup, Knie en Enkel

De Knie:

Het kniegewricht is een ingewikkeld gewricht. Knieën zijn gewrichten die veel belasting krijgen in ons gehele leven. Dit komt mede omdat wij grotendeels met ons gehele lichaamsgewicht steunen op de knie.  Daarnaast wordt in veel sporten gebruik gemaakt van de knieën.

Ondanks dat knieën berekend zijn op deze belasting kan een kniegewricht ook uit balans raken. Denk bijvoorbeeld aan momenten waarbij de knie overbelast wordt, zoals bij een val of ongeluk, maar ook door veel van de knie te vragen voor een langere periode. Hierbij kan de knie achteruit gaan.

Omdat we in het dagelijks leven veel doen met de knie, kunnen klachten hieraan voor veel beperkingen zorgen. Zowel in het dagelijks leven als voor sportactiviteiten. Bij het behandelen van een knieklacht is kennis en vaardigheid noodzakelijk. Over deze kennis en vaardigheden beschikken de fysiotherapeuten bij Van Tongeren Fysiotherapeuten. 
 
Onze fysiotherapeuten richten zich op een passende  behandeling van de knie. Ze kijken naar uw omgeving en specifiek probleem. Daarnaast kijken zij ook naar zaken die het risico van het terugkomen van een blessure kunnen verminderen.

De Enkel:

De enkel is het gewricht dat het onderbeen met de voet verbindt. Een bewegelijk deel van het lichaam en daarmee ook extra gevoelig voor sportblessures, vooral bij voetbal, hockey en contactsporten. Enkelklachten komen dan ook heel vaak voor bij sporters. Ook komen de klachten sneller voor bij "indoor sporten".
Door de diverse enkelbanden aan zowel de binnen- als buitenkant van de voet, wordt er gezorgd voor stabiliteit die nodig is bij het lopen en springen. Bij het verzwikken van uw enkel kan acute pijn ontstaan, terwijl bij overbelasting de pijn geleidelijk opkomt.

Vaak voorkomende klachten bij de enkel zijn:
- Verzwikken
- Artrose/slijtage
- Overbelasten
- Fractuur (breken)
- Achillespeesontsteking
- Hielspoor

De meeste enkelklachten zijn goed te behandelen met fysiotherapie. Daarnaast komt het  regelmatig voor dat het nodig is om bij een podoloog langs te gaan. Veel klachten kunnen namelijk te maken hebben met de stand van de voet of het looppatroon. Bij Van Tongeren Fysiotherapeuten is podoloog Erik van Erve werkzaam. Onze fysiotherapeuten zullen u advies geven over wat de beste oplossing is in uw situatie.