Stoppen met roken

Lukt het maar niet om die laatste sigaret definitief te laten liggen? Niets om je voor te schamen!

Roken is een van de meest verslavende gewoontes die we kennen. Ongeveer een kwart van de Nederlanders rookt wel eens. Hiervan wil ongeveer 80% graag stoppen en maar liefst een derde van hen heeft dat het afgelopen jaar ook geprobeerd. Maar stoppen met roken is lastig, zeker zonder professionele hulp of steun vanuit de omgeving.

Roken is de belangrijkste risicofactor voor veel chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Zo ook bij etalagebenen, een veelvoorkomende klacht bij hart- en vaatziekten. Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking, wat zorgt voor een vernauwing van de slagaders van de benen, ook wel "claudicatio" genoemd. Hierdoor stroomt er te weinig bloed naar de beenspieren tijdens het lopen en krijgt men last van pijn, vermoeidheid of kramp, wat weer afneemt in rust. Soms hebben patiënten alleen last van etalagebenen, maar de slagaderverkalking zit in het hele lichaam, dus bijvoorbeeld ook in de slagaders van het hart en de hersenen. Hierdoor neemt de kans op een hart- of herseninfarct met 30% toe.

Stoppen met roken verkleint de kans op dit soort ziekten. Ook voor mensen die al een chronische ziekte hebben, heeft het stoppen positieve effecten op de klachten en gevolgen van de ziekte. Daarom is stoppen met roken een belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling van mensen met chronische aandoeningen. Fysiotherapeuten aangesloten bij Chronisch ZorgNet zijn gespecialiseerd in de combinatie van beweegtherapie en leefstijlbegeleiding, inclusief rookstop coaching. Zij kunnen dus een complete behandeling bieden.

Wilt u stoppen met roken, wij kunnen u helpen! Fysiotherapeut Lisanne van Lieshout is gespecialiseerd in de begeleiding bij stoppen met roken. 

Vraag verdere informatie bij onze receptiemedewerker. Of vul het contactformulier in.