Sport, Ontspanning en Yoga

Door regelmatig te sporten voelt u zich fit en gezond. Maar soms is het goed om bij het sporten extra begeleiding te krijgen. Als u te maken heeft met bijvoorbeeld diabetes, longaandoeningen, gewrichtsklachten of blessures is sporten net zo goed als voor ieder ander, maar wel op een doordachte en verantwoorde manier.

Bij Van Tongeren Fysiotherapeuten zorgen we ervoor dat u de begeleiding krijgt bij het sporten die bij u past. Want bij van Tongeren Fysiotherapeuten geldt:

      “MedFit", meer dan fitness.

Wij hebben een gevarieerd aanbod van diverse sport en ontspanningsactiviteiten te weten:


·      (Stoel)Yoga 

·      Boxen bij Parkinson

·      Ontspanningsoefeningen

·      Circuittrainingen

·      Med Fit: Trainen op de diverse kracht- en cardiotoestellen,

·      Grondoefeningen

Iedere deelnemer start met een (her)intake, om de fitheid in kaart te brengen. Omdat voor ons "veilig en gezond bewegen" voorop staat, kunt u uitsluitend na de (her)intake meedoen met een sport- of ontspanningsactiviteit. 

FysioYoga:

"Fysio Yoga" is een combinatie van fysiek actieve oefeningen en ontspanningsoefeningen.  
Met Fysio Yoga werk je aan het ontwikkelen van meer kracht, lenigheid, balans en ontspanning. Het kan je helpen op mentaal en fysiek vlak en werkt herstel-ondersteunend en preventief. 
Er zijn veel verschillende vormen van yoga, van zeer actief tot meer rustgevend. De lessen Fysio Yoga hebben in eerste instantie een actief karakter, met deels een ontspannende werking. 

Inhoud lessen:
De lessen bieden een intensieve training gebaseerd op Ashtanga Yoga waarbij naar een vaste serie houdingen wordt toegewerkt.  
De nadruk ligt op gezond en veilig bewegen, ieder op een eigen niveau met als doel het verbeteren van de mobiliteit, stabiliteit en ontspanning. 
Een yogales duurt 1 uur en de groep bestaat uit max 8 personen. Materialen zijn aanwezig, deelnemers nemen alleen zelf een handdoek mee om op de mat te leggen. Verder is het belangrijk om soepel zittende kleding te dragen. 

Stoel Yoga:

Dat bewegen goed voor je is, is voor velen niets nieuws. Helemaal wanneer je lichamelijke beperkingen hebt zoals bij Parkinson of mensen met klachten aan hun gewrichten. Naast veel bewegen is werken aan ontspanning, ademhaling, houding en focus ook heel belangrijk. Yoga heeft al deze onderdelen in zich. 

Daarom organiseren wij Yoga speciaal voor mensen die minder mobiel zijn "Stoel- Yoga".
"Stoel-Yoga" verschilt van reguliere Yoga, dat meer specifieke en ook persoonlijke uitdagingen die voorkomen uit de persoonlijke beperkingen, worden meegenomen tijdens de Yoga lessen. Een voorbeeld kan zijn duizeligheid bij opstaan, moeite met dubbeltaken, of starten van een beweging. Hier wordt rekening mee gehouden in de les, dan wel richten we er onze aandacht juist wat langer op. 

Locatie en tijd:
De Yoga lessen vinden plaats bij Van Tongeren Fysiotherapeuten en worden gegeven door Annemarie de Wissel (Fysiotherapeut en Yoga Docent). 

Stoel Yoga:

  • donderdagochtend 10-11 uur

 

Fysio Yoga (beginners en gevorderd):

  • donderdagochtend van 11.15-12.15
  • donderdagavond van 19.00-20.00

Heeft u vragen of wilt u deelnemen, neem dan contact op met Annemarie de Wissel  T030-6918945 of via mail: a.dewissel@topzorggroep.nl

Ontspanningsoefeningen:

Als u te maken heeft met spanningen kan dat gevolgen hebben voor uw lichamelijke gesteldheid. U kunt klachten krijgen als vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, maar ook nekklachten, rugklachten, hartkloppingen, slaapstoornissen en hyperventilatie. Het dagelijks leven wordt hierdoor sterk beïnvloed en kan leiden tot overspannenheid.


Herkent u bovenstaande klachten en wilt u hier iets aan doen? Wij kunnen u helpen. Bij ons werken specialisten op het gebied van ontspanning. Wij leren u door diverse technieken en oefeningen goed te ontspannen. Vaak worden bewuste spierontspanningsoefeningen gebruikt om doelgericht te leren ontspannen. Daarnaast geven we adviezen over ‘verkeerde’ of ‘goede’ levensgewoontes met betrekking tot uw (werk)houding, beweging, sport en voeding. We leren u te luisteren naar uw lichaam. En daarbij luisteren wij ook naar u, want uw ervaring is net zo belangrijk als onze expertise.