Hand en Pols

Uw hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar. Botten, spieren, pezen en banden zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen. Dit met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie. Uw hand is echter ook kwetsbaar. Door een ongeluk, door overbelasting of door slijtage kunt u allerlei klachten krijgen. En dat kan u behoorlijk belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden. Door een op maat gemaakte behandeling door onze ervaren specialisten kunnen we u weer ‘handig’ maken.

In Nederland zijn er ongeveer 250.000 handletsels per jaar. Daarnaast is er een steeds groter aantal patiënten met verworven aandoeningen van hand en pols, veroorzaakt door overbelasting (oa carpaal tunnel syndroom, trigger finger), artrose of ziektes zoals dupuytren. Door technische ontwikkelingen nemen de behandelmogelijkheden toe, zoals op maat gemaakte spalken. Handtherapie wordt daarbij langzaam maar zeker erkend als een verbijzondering binnen de fysiotherapie en ergotherapie.

Voorbeelden met welke aandoeningen u bij ons terecht kunt:

-        Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

-        Revalidatie na een gebroken pols (radiusfractuur)

-        Triggerfinger (hokkende vinger)

-        Quervain (peesschede ontsteking duim)

-        Revalidatie na operatie aan de hand of pols

-        Dupuytren (koetsiersziekte)

-        Slijtage (artrose) van de duim, vingers en de pols

-        Revalidatie na gebroken vinger(s)

-        TFCC klachten

-        Zenuwaandoeningen

-        Houding-, werk- en sport gerelateerde aandoeningen

-        Chronisch Regionaal Pijn Syndroom (vroeger werd dit een posttraumatische dystrofie genoemd).

Handtherapie:

U kunt bij onze gespecialiseerde handtherapeut terecht voor handtherapie. Handtherapie is fysiotherapie speciaal voor de behandeling van hand of polsklachten. Onze handtherapeut is een fysiotherapeut met een extra opleiding gericht op hand- en polsklachten. De handtherapeut maakt onderdeel uit van de vakgroep voor schouder- en armklachten van onze praktijk, zodat, indien nodig, ook verder kan worden gekeken dan alleen de hand- en pols. Tevens kan onze handtherapeut ook een op maat gemaakte spalk voor u vervaardigen. Zonodig geeft de handtherapeut ook adviezen m.b.t. het gebruik van braces.

Na een uitgebreide intake met een lichamelijk onderzoek volgt een passende behandeling. Deze behandeling kan bestaan uit specifieke oefeningen voor de hand-pols, het aanmeten van een spalk, adviezen met betrekking tot activiteiten in het dagelijks leven, bespreken van hulpmiddelen etc.

Gebruik van PHYSTRAC tractieapparaat bij Carpaal Tunnel Syndroom:

In het polsgebied is er een nauwe doorgang voor de zenuw aan de duimzijde. Deze zenuw, ook wel ‘nervus medianus’ genoemd, kan soms onder compressie komen te staan en klachten geven die passen bij een "Carpaal Tunnel Syndroom" (CTS).

Het CTS kan gekenmerkt worden door verschijnselen als een brandend gevoel in de handpalm en vingers, nachtelijke pijnen, tintelingen in de hand, een doof gevoel en een verlies van spiercontrole in de hand. Soms gaat dit laatste gepaard met het spontaan uit de handen laten vallen van voorwerpen.

De oorzaak is niet altijd geheel duidelijk. We weten wel dat het binnen bepaalde beroepsgroepen vaker voor komt, zoals bij koks, tandartsen, slagers, schilders en musici.

Het kan soms ook het gevolg zijn van een val op de hand of veel steunen. Afhankelijk van de ernst zijn er diverse behandelmogelijkheden. Een operatieve ingreep, een nachtspalk en/of een injectie met cortison. Ook een behandeling met de Phystrac is een reële optie. Uit onderzoek blijkt dat deze kuur van tractiebehandelingen in meer dan 70% van de gevallen afdoende is.

Bij gevorderde gevallen van CTS was tot nu toe een chirurgische ingreep vaak de enige uitweg.
Hoewel operatieve behandeling veelal verlichting van de symptomen geeft, komt het helaas in veel gevallen voor dat de functie van de hand niet meer volledig terugkomt.
 Gelukkig bestaat er nu een minder radicale therapie, kortweg Phystrac-behandeling genoemd.


De ervaring is dat een vrij hoog percentage patiënten meestal na 12 á 14 behandelingen met het PHYSTRAC tractieapparaat klachtenvrij is en blijft, inclusief patiënten, die in een eerder stadium, zonder resultaat, operatief zijn geholpen.
 De behandeling wordt door een fysiotherapeut verricht. Het is dus een fysiotherapeutische tractie-behandeling.