« Sluit menu

Oedeembehandelingen

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Bijvoorbeeld oedeem in de voeten, welke na een nacht slapen weer vermindert, hardnekkig oedeem na een kneuzing of operatie welke het bewegen belemmert.

Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of de benen voor. Het kan worden veroorzaakt door een operatie, bestraling of door een aangeboren defect.

Het lymfestelsel loopt door het hele lichaam en voert o.a. afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie.Het systeem bestaat uit lymfvaten die het vocht transporteren en uit lymfeklieren (lymfeknopen) welke een zuiverende werking hebben. Het het lymfevocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. Met name in de oksel, liezen, buik en in de hals zitten veel lymfeknopen.

Wat te doen bij lymfoedeem en oedeemklachten die niet willen overgaan?

Lymfoedeem gaat meestal niet vanzelf over. Wanneer u denkt dat bij u lymfoedeem ontstaat, of u oedeemklachten heeft, neemt u dan direct contact op met uw huisarts/specialist of met de oedeemtherapeut in onze praktijk. In overleg besluiten we of er verder onderzoek en/of behandelingen gewenst zijn. 

Behandelmogelijkheden:

De behandelingen kunnen bestaan uit:

Manuele Lymfedrainage: Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en op bevorderen van de functie van niet aangedane lymfevaten c.q. klieren. Ook behandelen wij het axillary web syndromen (AWS afkorting). Dit kan een complicatie zijn na een okselkliertoilet en bestraling.

Compressietherapie: Als het overschot aan vocht weg is door zwachtelen of drainage, zal er een therapeutische elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.

Oefentherapie in groepsverband of individueel: In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid in het operatiegebied. Ook kan spierkracht afgenomen zijn , mede door lymfoedeem. Door de oefeningen die u krijgt van uw oedeemtherapeut kunt u de functie van uw ledemaat verbeteren.

Ademtherapie: Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.

Voorlichting: U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en een nieuw dagritme.

Lymftaping: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape, die de huid feitelijk iets optilt, waardoor onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfevocht beter verloopt. Ook gebruiken wij een mediale taping principe ter versoepeling van de huid bij littekenvorming.

Aanleren van zelfmanagement: Ter aanvulling op de therapie wordt u (indien mogelijk) geleerd zichzelf te masseren, te zwachtelen en /of tapen. Daarnaast krijgt u oefeningen mee om de ontstane verbetering te onderhouden of verder te vergroten.

Beweeg! Oefenen helpt u om zo snel mogelijk weer uw dagelijkse activiteiten op te pakken, de afvoer van het lymfevocht te activeren en uw conditie weer op peil te krijgen.

Direct een afspraak:

Als u met ons belt op 030-6918945 dan kunnen we u direct verder helpen met vragen over oedeemtherapie. U kunt ook onderstaand formulier invullen en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.